Hatasız ev dekorasyonu için

Çoğu zaman hepimizin düştüğü ev dekorasyon hataları vardır… sınırlı kullanım alanlarında, dar mekanlara mahkum hissederiz kendimizi. Oysa ki, bu hissi yok etmek yine bizim elimizde. Mekanlarımızı dekore ederken kullandığımız doğru renkler ve malzemeler, algılarımızı değiştirerek ihtiyacımız o ferahlık hissini güçlendiriyor. Evimizi dekore ederken dikkat etmemiz gereken deta mekanlarımızı daha geniş göstermek için neler yapabileceğimiz konusunda birkaç öneri derledik…

Geniş Salonlar…

Salonunuzun geniş görünmesini istiyorsanız öncelikle açık renkleri tercih etmelisiniz. Mobilyalarda çok parçalı seçenekler kullanmamalısınız. Yerde duvardan duvara halıyı kullanmak kesintisiz bir algı yarattığı için, daha geniş bir görüntü sağlayacaktır. Salon tipinizi kare, L ve dikdörtgen olarak düşünürsek, kare şeklindeki bir salonda, koltukları duvar diplerine itmek faydalı olacaktır.

Küçük bir yer söz konusu olduğunda, zaten planlama da sizi bu yönde zorlayacaktır. L şeklindeki bir salonda, yemek ve oturma bölümü zaten kendiliğinden ayrılmıştır, burada fazla zorluk çekilmez.

Dikdörtgen olan salonlarda ise, kapı girişi çok önemlidir. Kapı girişi uzun kenarda ise, yemek bölümü ve oturma bölümü ayrıldığı için sorununuz olmaz. Ama kısa kenardan kapı girişi yapılmışsa bir koridorlaşma olacaktır.

Tabi dikkat edilecek en önemli şey günümüzde televizyon ünitesinin yeri; ünite, önünden geçilmeyecek bir yereyerleştirilmeli. Yemek bölümünü de mutfak tarafına yakın yapmak doğru tercih olacaktır. Küçük salonunuzla orantılı bir koltuk takımı seçmeniz oldukça önemli. Bunun yanında, mobilyaya ek olarak büfe, zigon gibi mobilya parçalarını bulundurmamanız lehinize olacaktır.

Aksesuar seçimini de mekanın büyüklüğüne göre yapılmalı. Örneğin küçük mekanlarda çok büyük bir çerçeve kullanmak yerine, birkaç küçük çerçeveyi ahenkle kullanmak daha estetik bir uygulama olacaktır. Kullanılacak çerçeveli bir ayna, yine küçük mekanınızı daha geniş gösterebilir. Küçük mekanlarda doğal renkte ve dokuda kumaşlar kullanmanız sizin lehinize olacaktır. Burada oluşacak sevimli hava giren kişiyi gerçekten etkileyecektir. ev dekorasyonu örnekleri…

Küçük mekanların dekorasyonunda renk konusunda çok dikkatli olmak gerekir. Duvarda kullanılan renklerden koltuktaki renklere tatlı ve yumuşak bir geçiş yapmak, ton, sür ton kullanmak, daima mekanla ilgili çok sıcak etkiler yaratır.

Odalarınızda Doğru Aydınlatma ile Ferahlık Hissi…

Odalarımızı geniş göstermek için en direk aydınlatmayı tercih etmemelisiniz. Dolaylı aydınlatmalar, daha yumuşak bir aydınlatma sağlar. Direk aydınlatmalar lokal bölümler yaratır, bu tip aydınlatmalar amacına uygun olarak yemek masalarında tercih edilebilir.

Çeşitli yerlerde aydınlatma kullanmaktan korkulmamalı, aplik, yardımcı ayaklı lambalar, sehpaların üzerinde kullanılan aydınlatmalar, dolaylı aydınlatma unsurlan olarak kullanılabilir, istediğimiz loşluğu bize sağlayabilir. Hatta bu loşluğu “dimmer” dediğimiz duvardaki anahtarlarla da sağlayabiliriz. Günümüzde çeşitli ampuller, farklı ışık değerleri ve karakterleri sunabiliyor.

Özellikle bunları kullanırken gözünüzün içine ışığı yansıtmayacak, sizi rahatsız etmeyecek armatürleri ve aplikleri tercih etmelisiniz. Tavana verdiğimiz aydınlatma, tekrar tavandaki beyazlıktan yere doğru yansıyacağı için daha geniş mekanlar elde edilebilir.

Evimizin girişi, hoş geldin köşesi…

Evinizin sizi ve konuklarınızı karşılayan en önemli noktası olan giriş, öncelikle dağınık olmamalı. Derli toplu bir görüntü sağlamak için, girişlerde, açık portmanto yerine kapalı portmantolar tercih edilmeli. Açık renk kullanma ilkesi, yine girişte de genişlik algısını güçlendiren bir uygulama. Ayna, bütün dar mekanlarda olduğu gibi girişlerde de derinliği güçlendiriyor.

Ayna, evinizin girişinde genişlik hissi verdiği gibi, giriş çıkışlarda fonksiyonel kullanımıyla da girişinizin vazgeçilmezi. Bir çiçek köşesi, ayakkabılık, portmanto girişte halledilebiliyorsa bu iyi bir planlamadır ama bazen yer çok küçük olduğu için duvarların kalınlığından faydalanılarak, gömme portmanto yapmak daha uygundur.

Dolaplar….

Duvardan duvara yada yerden tavana kadar uygulanmış dolaplar, mekanda genişlik ve derinlik algısını güçlendirdiği için tercih edilmeli. Hatta parlak renkler kullanılan dolap kapaklarıyla daha geniş etki yaratılmış olur. Açmalı bir dolap kapağı kullanılacaksa, ikinci mobilya ile arasında en az 60 cm. olması gerekir, sürme kapak kullanılıyorsa o zaman bu aralık daha daralabilir.

Özellikle küçük yatak odalarında, sürgülü aynalı dolaplar tercih edilmelidir. Aynanın parlaklığından hoşlanmayanlar için da açık renkli, parlak ve ahşap kapaklar tercih edilebilir.

Duvarlarla daraltmayın, genişletin…

Küçük mekanlarda, duvarlarda, koyu renkleri kullanmaktan kesinlikle kaçınmalısınız. Çünkü koyu renkler, karamsar bir ortam yaratır ve mekanı olduğundan daha küçük gösterir. Bu sebeple, mekanı geniş göstermek için açık renkleri tercih etmelisiniz. Duvarlarda gereğinden fazla renk kullanmak, az renk kullanmak kadar tehlikelidir. Az renk kullanmak da ortamı bazen yetersiz gösterir. Bir duvarı daha öne çekmek istiyorsanız, o duvarı daha koyu boyamalısınız.

Duvarlarınızda kullanacağınız tablo ve aksesuarlarla dekorasyonunuza hareket ve renk kazandırabilirsiniz. Ayrıca renk seçimi yapılırken, katalogdan seçilen renkler her zaman duvarda uyguladığınızda aynı sonucu vermeyebilir. Odanızın mümkünse en karanlık yerinde seçtiğiniz rengi deneyip, ondan sonra tüm duvarlara uygulamalısınız.

Yüksek tavanlı bir ortamda, tavanı alçak göstermek için bir iki ton daha koyu; eğer tavan alçaksa tam tersi açık boyanmalıdır. Hatta duvar ve tavanı aynı renk boyayarak bütünlük sağlayıp tavanı daha yüksek gösterebilirsiniz. Yerimizi daha geniş göstermek için aydınlık, pastel renkleri tercih etmeliyiz, bunun için beyaz, bej, krem ve açık sarı tonları daha uygun olacaktır.

Yatak Odası…

Yatak odasını planlarken, yatağın yeri. pencerenin, kapının durumu, dolabın yeri çok önemlidir. Dolaplarınızı yerden tavana, duvardan duvara kullanmak, yatak odanızı olduğundan daha geniş gösterir ve duvarınızda bütün olarak kullandığınız dolaplarınız iyi birer yalıtım aracı olarak da kullanılabilir. Bulunduğunuz oda, iç tarafta ve gürültülü bir yerle komşu bir duvarı varsa, dolabınızı orda kullanmak bize ses yalıtımı da sağlar.

Ama dış cepheye bakan bir yerde dolabımızı kullanıyorsak, burada da sıcaktan ve soğuktan koruyacağı için ısı yalıtımı sağlar. Bunun yerleşimi planlaması çok önemlidir ama genişlik için açık renkleri, duvardan duvara olan dolap tiplerini, özellikle sürme kapaklı dolap tiplerini kullanmanızı öneririz. Yatak odasında tuvalet masası kullanmak isteyen ve yeri müsait olmayanlar için, şifoniyerin üstüne bir ayna asarak ve apliklerimizle de aydınlatmasını sağlayarak, tuvalet masasını oluşturmuş olursunuz.

Gerçi günümüzde banyolarda dolaplı lavabolar kullanıldığı ve banyoların aydınlığı da yeterli olduğu için, yatak odasında tuvalet masası kullanma ihtiyacı giderek P azalıyor. Dar mekanlarda tuvalet masası kullanılması yerinizi ı daha da daraltacağı için, bu fonksiyonu banyolardaki dolaplarda, fe tezgahta çözebilirsiniz.

1 Responses to Hatasız ev dekorasyonu için

  1. gamze dedi ki:

    Merhaba,
    ben kızımın odasını dekore etmeye çalışıyorum. Duvarlar kum rengi.. Hani şu bu aralar her yerde olanlardan ve kağıt. Ben ona beyaz lake mobilya düşünmüştüm. Uçuk pembe ile kombinleyecektim. Derken vanilya rengi mobilya beğendim. Duvar rengi ile nasıl olur? Kızım 7 yaşında ve mümkünse gençliğinde de kullansın istiyorum. Sevdiği bir oda olsun. Oda ebatları 2.60a 3.70 şeklinde. 3.70lik bir duvara yatak, karşı duvarına 150 cm boyda 50 cm ende çalışma masası koymak istiyorum. Yatak başı cam tarafında olacak yani. Oda girişine hemen saga, yani yatak ayak ucunun baktığı yöne de 140×200 ebatlarında elbise dolabı düşünüyorum. Bu ebatlarda ve bu renklerde bir çalışma nasıl olur? Bilgi verebilirseniz sevinirim.

Yorum bırakın